Hiekkalaatikkokäyttäytyminen

Hiekkalaatikkokäyttäytyminen

Kissat ovat pääsääntöisesti siistejä eläimiä. Harvasta kissanomistajasta saattaa kuitenkaan tuntua siltä silloin, kun kissa tekeekin tarpeensa muualle, kuin siihen tarkoitettuun paikkaan. Miksi kissa ei siis käytä hiekkalaatikkoa, vaikka sellainen on?

Onko hiekkalaatikko puhdas?

Kissan hiekkalaatikko tulee puhdistaa päivittäin ja koko laatikko olisi hyvä pestä noin kerran kuussa. Laatikko olisi hyvä myös vaihtaa kokonaan uuteen, kun pohja alkaa olemaan naarmuinen ja kulunut. Vessan pesuun kannattaa käyttää hajusteetonta pesuainetta tai ohjeen mukaisesti laimennettua kloriittia ja laatikko tulee huuhdella huolellisesti pesun jälkeen. Kloriitin molekyylit muistuttavat kissojen sukupuoliferomoneja, joka houkuttelee kissaa merkkaamaan kloriitilla pestyyn hiekkalaatikkoon. Jos kissa tekee tarpeensa väärään paikkaan, kannattaa puhdistukseen käyttää kloriitin sijasta esimerkiksi laimennettua etikkaa.

Onko hiekkalaatikko oikean kokoinen ja mallinen?

Kissojen hiekkalaatikkovalikoima on laaja ja syystäkin. Vessoja löytyy kannellisia ja avoimia, luukulla ja ilman, päältä ja sivusta mentäviä. Mistä sitten tietää millainen on oikeanlainen vessa? Se selviää oikeastaan vain kokeilemalla eri malleja.

Jotkut kissat tykkäävät käydä tarpeillaan omassa rauhassaan katseilta piilossa, ja toiset taas haluavat kyetä tarkkailemaan ympäristöään. Hiekkalaatikon tulisi olla riittävän suuri, jotta kissa mahtuu ongelmitta kääntymään ja kyykistymään siinä. Pienet pennut ja vanhemmat kissat saattavat puolestaan hyötyä vessasta, jossa on matalammat reunat helpottamassa vessaan pääsyä.

Kannattaa siis kokeilla rohkeasti erilaisia malleja, jotta omalle kissalle löytyy mieluisin vaihtoehto.

Onko vessoja riittävästi ja mihin ne on sijoitettu?

Sopiva määrä kissanvessoja on yksi kissaa kohti ja lisäksi yksi ylimääräinen. Yhden kissan talouksissa olisi siis hyvä olla vähintään kaksi vessaa. Etenkin monikissatalouksissa on tärkeää, että vessoja on riittävästi.

Laatikot kannattaa sijoittaa asunnossa niin, että laatikoille on esteetön pääsy ja paikka olisi mahdollisimman rauhallinen. Kannattaa siis varmistaa, ettei vessa ole eniten käytettyjen kulkureittien läheisyydessä. Mikäli vessoja on useampi, ei niitä kannata asettaa vieritysten, jotta etenkin useamman kissan taloudessa jokaisella käyttäjällä säilyy vessarauha.

Mikäli kissa tekee tarpeensa aina samaan paikkaan, kannattaa hiekkalaatikkoa siirtää lähemmäs tätä kohtaa.

Onko hiekka kissalle mieluisaa?

Hiekkoja löytyy vähintään yhtä monta erilaista kuin kissanvessojakin. Useimmille kissoille mieluisin vaihtoehto on hiekkaa jäljittelevä, pienirakeinen ja paakkuuntuva mikrohiekka. Hiekka tekee tiiviin paakun kastuessaan, joka on helppo siivota lapiolla pois.

Puupohjaiset hiekat ovat ekologisia, kompostoitavia ja miellyttävän tuoksuisia, eivätkä ne kulkeudu yhtä helposti kuin pienirakeiset hiekat. Puupohjaisia hiekkoja löytyy sekä rae- että pellettimuodossa. Kastuessaan pelletit hajoavat ja tekevät paakun, joka helpottaa siivoamista.

Kristallihiekka koostuu isoista kristallimaisista kiteistä, jotka eivät paakkuunnu, vaan imevät itseensä nestettä. Ulosteet korjataan hiekan joukosta pois ja hiekkaa sekoitetaan, jotta se imee nestettä tasaisesti. Kun hiekka ei enää ime, kaadetaan kaikki hiekka kerralla pois, laatikko pestään ja hiekka vaihdetaan kokonaan uuteen.

Kissoille on tärkeää pystyä peittämään tarpeensa, joten pienirakeinen hiekka on tähän yleensä sopivin vaihtoehto. Jos vaihdat hiekan laatua, kannattaa uutta hiekkaa lisätä yhteen vessaan kerrallaan ja jättää tuttua hiekkaa edelleen tarjolle.

Onko kissa stressaantunut tai sairas?

Mikäli pissailu väärin paikkoihin alkaa yllättäen, kannattaa sairaudet sulkea pois eläinlääkärin avulla. Kissa saattaa alkaa välttelemään tuttua hiekkalaatikkoa, jos esimerkiksi pissaaminen tekee kipeää.

Kissat ovat hyvin herkkiä muutoksille ja stressaantuvat helposti pienistäkin asioista. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi muutto uuteen kotiin, vieraat ihmiset tai eläimet, huonekalujen järjestyksen muutto, lemmikkien väliset tappelut, kiima-aika tai vieraat tuoksut kotona. Stressaantuneena kissa pyrkii lievittämään stressiä levittämällä omaa tuoksuaan ympäristöönsä. Mikäli kissa on stressaantunut ja oireilee, stressinaiheuttaja on hyvä selvittää. Kissan stressiä voi kokeilla helpottaa erilaisilla feromoni- sekä luontaistuotevalmisteilla.

Takaisin blogiin